fertilizare in vitro test de sarcina pozitiv

Dragi viitori parinti,

Ne bucuram ca ati facut primul pas spre implinirea visului vostru de a avea un copil. In randurile de mai jos, veti gasi o prezentare simplificata si clara a procedurii de fertilizare in vitro (FIV), astfel incat sa intelegeti fiecare etapa si sa va simtiti increzatori pe acest drum.


Ce este FIV?

Fertilizarea in vitro (FIV) este o metoda de reproducere umana asistata prin care ovocitele (celulele reproductive feminine) sunt fertilizate in laborator cu spermatozoizi – fie ai partenerului, fie de la un donator, in functie de recomandarea medicala. Scopul final este obtinerea unei sarcini sanatoase si aducerea pe lume a unui copil.


Cum incepe totul?

Totul porneste cu o prima consultatie de “fertilitate”, unde discutam despre istoricul medical al cuplului, starea de sanatate actuala a fiecaruia si aflam mai multe despre eventualele cauze ale infertilitatii. In functie de aceste informatii, va vom ghida spre analizele necesare si un plan personalizat de tratament.

Analizele initiale includ:

  • Pentru partener: spermograma, spermocultura si in functie de istoricul medical- test halosperm, dar si alte analize.
  • Pentru partenera: analize din secretia vaginala si colul uterin pentru a depista eventuale infectii, test Babes-Papanicolau, analize pentru evaluarea ovulatiei, evaluarea permeabilitatii trompelor uterine (vezi mai multe aici -> testarea permeabilitatii tubare), evaluarea functiei tiroidiene si alte analize in functie de cazul particular al partenerei si istoricul medical al acesteia.

Toate aceste informatii ne ajuta sa alegem cea mai potrivita varianta de tratament pentru voi.


Ce presupune efectiv procedura de FIV?

FIV inseamna fertilizarea ovocitelor in laborator, urmata de transferul unuia sau mai multor embrioni in uter. Iata care sunt etapele principale:


Etapele FIV:

1. Stimularea ovariana

Scopul este sa obtinem cat mai multe ovocite mature intr-un singur ciclu. Tratamentul se face cu injectii subcutanate timp de aproximativ 10–14 zile, iar in aceasta perioada veti face si 2–3 ecografii de monitorizare, in care urmarim cresterea foliculilor.

Exista multiple tipuri de protocoale de stimulare, dar fiecare este ales in functie de caracteristicile individuale ale pacientei.

2. Punctia ovariana

Atunci cand foliculii ajung la dimensiunea optima, vom face recoltarea ovocitelor printr-o procedura de punctie ovariana, efectuata sub anestezie, cu ajutorul ecografiei.

3. Fertilizarea ovocitelor

Ovocitele extrase sunt fertilizate in laborator cu spermatozoizi (ai partenerului sau donatorului). Daca este necesar, se poate folosi o tehnica suplimentara, numita ICSI (injectarea directa a spermatozoidului in ovocit), dar mai sunt si multe alte tehnici de optimizare ale fertilizarii ovocitelor ce va vor fi prezentate la momentul punctiei, in functie de rezultatul obtinut. (vezi mai multe metode de reproducere umana asistata/ICSI/PICSI)

4. Obtinerea si cultura embrionilor

Dupa fertilizare, urmarim dezvoltarea embrionilor timp de cateva zile. In ziua 3 sau 5 (de preferat in ziua 5 – stadiul de blastocist), se face selectia pentru transfer.

Va vom tine la curent cu tot: cate ovocite au fost fertilizate, cati embrioni s-au dezvoltat si care este calitatea acestora.

5. Embriotransferul

Este o procedura simpla, nedureroasa, care dureaza doar cateva minute si nu necesita anestezie. Embrionul (sau embrionii) este transferat in uter cu ajutorul unui cateter, sub ghidaj ecografic. In functie de parametrii hormonali din timpul procesului de stimulare ovariana si de particularitatile pacientei, se va decide daca embriotransferul va fi facut fresh (adica in ziua 5 post punctie, fara a fi congelat anterior embrionul) sau intr-un ciclu ulterior, astfel ca embrionii obtinuti vor fi crioconservati, iar pacienta va fi pregatita luna/lunile urmatoare pentru embriotransfer.

Inainte de transfer, in functie de antecedentele si patologiile partenerei sau de aspectul ecografic al endometrului poate fi recomandata o histeroscopie pentru a verifica daca mediul uterin este optim pentru implantare. Histeroscopia se efectueaza in luna premergatoare transferului cel mai adesea, nu in acelasi ciclu menstrual.

6. Asteptarea rezultatului

La 8 zile dupa transfer, puteti face testul beta-hCG din sange pentru a vedea daca sarcina s-a implantat.


Intrebari frecvente

  • Procedura afecteaza rezerva ovariana?
    Nu. FIV foloseste ovocitele recrutate natural in acel ciclu, care altfel s-ar pierde. Nu accelereaza intrarea in menopauza.
  • Transferul de embrioni doare?
    Nu, este o procedura blanda si rapida, similara unei ecografii ginecologice.
  • Cat dureaza un ciclu complet de FIV?
    In medie, aproximativ 3 saptamani. Uneori poate dura mai mult, in functie de protocolul urmat.

Suntem aici pentru voi

Stim ca procesul poate parea coplesitor la inceput, dar echipa noastra va va insoti cu grija, rabdare si profesionalism la fiecare pas. Nu ezitati sa adresati intrebari – orice nelamurire este binevenita.

Va dorim mult succes si speranta in aceasta calatorie!

Citeste si:

Biometria fetala, ce este si cum se diferentiaza de morfologia fetala?

Tot ce trebuie sa stii despre ecografia fetala: biometrie si morfologie Ecografia fetala este una dintre cele mai importante metode imagistice utilizate in timpul sarcinii pentru monitorizarea dezvoltarii si sanatatii

Spermograma si importanta ei. Infertilitate de cauza masculina si tehnici de RUA

spermatozoid fertilizand ovocitul

Problemele de fertilitate afecteaza un numar semnificativ de cupluri la nivel global, iar pana la jumatate dintre cazuri implica si un factor masculin. Din acest motiv, evaluarea detaliata a calitatii

Scrie cateva cuvinte

Daca ati fost multumit de interactiunea si consultatia noastra, mi-ar face mare placere sa imi lasati un scurt review. Puteti face asta scanand acest cod cu telefonul mobil. Parerea dumneavoastra