
Tot ce trebuie sa stii despre ecografia fetala: biometrie si morfologie
Ecografia fetala este una dintre cele mai importante metode imagistice utilizate in timpul sarcinii pentru monitorizarea dezvoltarii si sanatatii fatului. Este o investigatie non-invaziva, sigura si nedureroasa, bazata pe utilizarea ultrasunetelor, care ofera informatii valoroase despre cresterea, pozitia si anatomia fatului, dar si despre starea placentei, lichidului amniotic si a colului uterin.
Doua dintre cele mai importante componente ale ecografiei fetale sunt biometria fetala si morfologia fetala. Acestea sunt realizate in diferite etape ale sarcinii si au scopuri complementare.
ð Ce este biometria fetala?
Biometria fetala presupune masurarea unor dimensiuni standard ale fatului, pentru a evalua daca acesta se dezvolta normal in raport cu varsta gestationala. Se efectueaza de obicei incepand cu trimestrul al doilea de sarcina si este parte integranta a tuturor ecografiilor de rutina.
Printre masuratorile cel mai frecvent efectuate in cadrul biometriei se numara:
- DBP (diametrul biparietal)
- HC (circumferinta craniana)
- AC (circumferinta abdominala)
- FL (lungimea femurului)
Pe baza acestor masuratori, medicul poate calcula greutatea estimata a fatului si poate identifica eventuale abateri de la curbele normale de crestere.
Ce este morfologia fetala?
Morfologia fetala este o ecografie detaliata a fatului, realizata in scopul evaluarii anatomice amanuntite. Se efectueaza in general in doua momente cheie:
- Morfologia de trimestru I (11â13 saptamani) â evaluarea translucentei nucale si a primelor structuri anatomice (craniu, membre, cord);
- Morfologia de trimestru II (18â23 saptamani) â considerata ecografia morfologica principala, care analizeaza in detaliu toate organele fatului.
Aceasta ecografie are rolul de a identifica posibile malformatii congenitale sau semne ecografice asociate cu anumite sindroame genetice.
De ce sunt importante aceste ecografii?
- Monitorizarea dezvoltarii fatului â orice abatere de la parametrii normali poate fi identificata din timp;
- Estimarea riscului pentru anumite afectiuni (ex: restrictie de crestere, anomalii congenitale, afectiuni cromozomiale);
- Planificarea corecta a nasterii, in functie de dezvoltarea fatului si de eventualele riscuri;
- Liniste si informare pentru viitorii parinti, oferind imagini in timp real cu bebelusul si detalii despre evolutia sarcinii.
Ecografiile de biometrie si morfologie fetala sunt investigatii esentiale pentru o sarcina urmarita corect si in siguranta. Ele permit medicului obstetrician sa urmareasca pas cu pas dezvoltarea fatului si sa intervina la timp in caz de nevoie. Efectuate la momentele potrivite, aceste ecografii contribuie la cresterea sansei de a avea o nastere fara complicatii si un copil sanatos.
ð Calendarul ecografiilor in sarcina â cand si de ce sunt recomandate
â Trimestrul I (saptamanile 6â13)
- Ecografia de confirmare a sarcinii (6â8 saptamani)
- Confirmarea prezentei sarcinii intrauterine
- Detectarea batailor cardiace embrionare
- Estimarea varstei gestationale
- Excluderea sarcinii extrauterine sau molare
- Morfologia de trimestru I + dublu test (11â13 saptamani si 6 zile)
- Masurarea translucentei nucale (TN)
- Verificarea osului nazal
- Evaluarea anatomiei de baza
- Estimarea riscului pentru sindroame genetice (ex: Down, Edwards, Patau)
â Trimestrul II (saptamanile 18â23)
- Morfologia fetala detaliata (18â22 saptamani)
- Analiza amanuntita a tuturor organelor fetale
- Excluderea malformatiilor congenitale majore
- Verificarea fluxului placentar, lichidului amniotic si colului uterin
- Ecografie de crestere (biometrie fetala)
â Trimestrul III (saptamanile 28â40)
- Ecografie de trimestru III (32â34 saptamani)
- Evaluarea cresterii fetale (greutate estimata)
- Pozitia fatului (craniana, pelviana)
- Starea placentei si a lichidului amniotic
- Eventuale semne de suferinta fetala tardiva
- Ecografii suplimentare
- Pot fi necesare ecografii mai frecvente in sarcinile cu risc crescut (ex: restrictie de crestere, preeclampsie, diabet gestational)
â Cum se diferentiaza biometria de morfologia fetala?
ðļ Biometria e axata pe masuratori â urmareste cum creste fatul si daca parametrii sunt in limite normale. Cu ajutorul biometriei fatul poate fi incadrat pe percentile de crestere pentru a urmari dezvoltarea de-a lungul sarcinii.
ðļ Morfologia fetala e o ecografie detaliata, care evalueaza structura organelor â creier, inima, rinichi, coloana, membre â pentru a depista malformatii congenitale.
ð Morfologia se face in fiecare trimestru, adica vor fi trei morfologii pe durata sarcinii. Prima se efectueaza intre 11-13 saptamani de sarcina, cea de trimestrul II intre 19â23 saptamani de sarcina, iar cea de trimestrul III intre 30- 35 saptamani de sarcina (cel mai frecvent la 30-32) si necesita experienta si aparatura speciala. Morfologiile se efectueaza in intervale stricte de timp, in anumite momente din sarcina bine stabilite si cunoscute, spre deosebire de biometrie care poate fi efectuata oricand.
ð Cate ecografii sunt recomandate intr-o sarcina normala?
Recomandat este ca sarcina sa fie monitorizata cu toate cele trei morfologii de-a lungul celor 40 saptamani, si complementar ecografii de dezvoltare ( biometrii).
Biometriile se efectueaza lunar in primul si al doilea trimestru de sarcina. Incepand cu trimestrul III (28 saptamani) se vor efectua bilunar (la fiecare 2 saptamani), iar de la 36 de saptamani saptamanal.
In concluzie:
Biometria si morfologia sunt complementare. Pentru o monitorizare corecta, este esential sa respecti calendarul ecografiilor recomandate de medicul obstetrician.
Luarea in evidenta a gravidelor se recomanda a fi efectuata cat mai precoce ÃŪn sarcina!


