Ce este testarea trompelor uterine si de ce o facem?

Testarea trompelor uterine, cunoscuta si ca evaluarea permeabilitatii tubare, este o procedura medicala care are scopul de a verifica daca trompele sunt deschise si permit trecerea spermatozoizilor catre ovocit. Trompele uterine au un rol esential in reproducere, deoarece aici are loc fecundatia – adica intalnirea dintre ovocit si spermatozoid, care duce la formarea embrionului. Daca trompele sunt infundate sau afectate, pot aparea dificultati de conceptie.

Uite cum functioneaza pas cu pas:

  1. Ovulatia – Ovocitul este eliberat de ovar si “captat” de trompa uterina.
  2. Intalnirea cu spermatozoizii – Daca ai avut contact sexual in perioada fertila, spermatozoizii urca din vagin, trec prin col si uter si ajung in trompe.
  3. Fecundatia – Daca un spermatozoid intalneste ovocitul in trompa, acolo are loc fertilizarea – ovulul si spermatozoidul se unesc, formand un embrion.
  4. Calatoria spre uter – Embrionul incepe sa se divida si, in urmatoarele cateva zile, este “transportat” de catre trompa spre uter, unde se va implanta in peretele uterin (endometru) si va incepe sarcina.

👉 Deci da, embrionul se formeaza in trompa, dar sarcina normala trebuie sa continue in uter.

Daca trompa este blocata si embrionul nu poate ajunge in uter, poate aparea o sarcina ectopica, care este periculoasa si necesita interventie medicala.

Care sunt posibilele metode de testare a permeabilitatii trompelor uterine?

Cele mai frecvente metode de testare sunt:

  1. Histerosalpingografia (HSG)
    – Se face cu ajutorul unei radiografii.
    – Se introduce o substanta de contrast prin colul uterin, iar apoi se fac radiografii pentru a vedea daca substanta trece prin trompe si ajunge in abodomen. Permite vizualizarea intregului traiect al trompei uterine.
    – Dureaza cateva minute si poate fi usor inconfortabila, ca o crampa menstruala.
  2. Sono-HSG sau sonohisterosalpingografia
    – Asemanatoare cu HSG, dar in loc de raze X se foloseste ecografie si o solutie salina/substanta de contrast pentru ecografie.
    – E o varianta blanda si fara expunere la radiatii.
  3. Laparoscopia cu cromopertubatie
    – E o procedura chirurgicala invaziva prin laparoscopie, facuta sub anestezie.
    – Se introduce un colorant prin colul uterin, iar medicul vede cu ajutorul unei camere intrabdominal daca acesta trece prin trompe.
    – Este cea mai exacta metoda, putand fi descris si aspectul extern al trompelor uterine si posibilele aderente, dar si cea mai invaziva nefiind utilizata de prima linie.

Sa vorbim despre cele doua metode mai putin invazive

1. Histerosonografie cu solutie SONOVUE (HyCoSy) este o procedura de diagnostic care foloseste ultrasunete (ecografie) pentru a evalua uterul si trompele uterine. Aceasta este similara cu histerosalpingografia (HSG), dar nu utilizeaza raze X. In locul substantelor de contrast vizibile la radiografie, histerosonografia poate folosi solutie salina sau un gel special de contrast care combinat cu ultrasunete, poate obtine o imagini detaliata a anatomiei interne a trompelor uterine.

Caracteristici si avantaje ale histerosonografiei cu solutie SONOVUE:

  • Tehnologia cu ultrasunete: Utilizeaza ultrasunete pentru a crea imagini ale uterului si trompelor uterine.
  • Evaluarea trompelor uterine: Ca si HSG, este folosita pentru a detecta eventuale blocaje ale trompelor uterine, care pot cauza infertilitate. Acest lucru este esential in cazul cuplurilor care intampina dificultati de conceptie.
  • Evaluarea uterului: Permite vizualizarea formei cavitatii uterine, identificand anomalii precum fibroame, polipi sau aderente care pot afecta fertilitatea.
  • Mai putina durere si disconfort: Este descrisa ca fiind o procedura mai confortabila. Aceasta se poate efectua in cabinetul de consultatii.
  • Fara radiatii: In contrast cu histerosalpingografia care este metoda radiologica de testare a trompelor uterine, histerosonografia nu implica expunerea la radiatii.

Cum se desfasoara:

  • Se introduce un cateter fin prin colul uterin pentru a injecta solutia salina sau gelul de contrast.
  • Dupa injectarea solutiei, se efectueaza o ecografie pentru a observa fluxul lichidului prin uter si trompele uterine.
  • Imaginea obtinuta ofera informatii despre starea trompelor uterine (daca sunt deschise sau blocate) si despre structura uterului.

2. Histerosalpingografia (HSG) este un examen radiologic utilizat pentru a evalua uterul si a trompele uterine, fiind o metoda importanta in investigarea cauzelor infertilitatii. Procedura presupune injectarea unui contrast (substanta de contrast) prin colul uterin, care va umple uterul si trompele uterine, permitandu-le sa fie vizualizate prin raze X.

Cum se desfasoara:

Se introduce un cateter in colul uterin si se injecteaza substanta de contrast radiologica (pe baza de iod; daca esti alergica la iod sau ai probleme cu tiroida precum boala Basedow-Graves este mai bine sa utilizezi alta metoda). Substanta de contrast umple uterul si trompele uterine, iar imaginea obtinuta prin raze X arata cum se deplaseaza lichidul, ajutand la detectarea eventualelor obstructii sau anomalii.

Cand se recomanda HSG:

Cand cuplul are dificultati in a concepe sau cand medicul suspecteaza o problema la nivelul uterului sau trompelor uterine.

Posibile riscuri:

Durere usoara/crampe in timpul procedurii, sangerari vaginale usoare.

HSG este o metoda eficienta si relativ simpla de a investiga cauzele infertilitatii si de a ghida tratamentele ulterioare.

Dar este nevoie de anestezie pentru HSG?

In mod normal nu, nu este necesara anestezia pentru histerosalpingografie. Daca procedura este realizata corect, nu ar trebui sa provoace durere semnificativa. Totusi, in unele centre, metoda de efectuare poate duce la disconfort, motiv pentru care uneori se apeleaza la anestezie generala sau analgosedare.

Exista cateva masuri simple care ajuta ca examinarea sa fie cat mai confortabila. De exemplu, este indicat ca vezica urinara sa fie plina sau macar partial plina in timpul procedurii. Astfel, pozitia uterului devine mai favorabila, iar substanta de contrast patrunde usor in cavitatea uterina, fara a fi nevoie de manevre suplimentare. In aceste conditii, putem evita utilizarea pensei de col, ceea ce reduce disconfortul.

Respectand aceste recomandari, histerosalpingografia poate fi efectuata in conditii de siguranta si cu un grad minim de disconfort pentru pacienta.

Citeste si:

Monitorizarea embrionilor prin tehnologia Time-Lapse

Ce este tehnologia Time-Lapse? Time-Lapse este o tehnologie avansata care permite monitorizarea continua a dezvoltarii embrionilor in timpul procedurii de fertilizare in vitro (FIV). Prin intermediul unui sistem specializat de

Transferul de embrioni proaspeti si transferul de embrioni congelati – diferente, indicatii si cum decidem. Ziua 5 sau ziua 3?

embriotransfer

In cadrul unui ciclu de fertilizare in vitro (FIV), embrio-transferul este o etapa esentiala, in care unul sau mai multi embrioni obtinuti in laborator sunt introdusi in cavitatea uterina, cu

Ce este social freezing-ul si cand poate fi o optiune pentru tine?

social freezing ovocite congelate

De ce ar trebui sa iau in considerare aceasta optiune? Social freezing, sau crioconservarea ovocitelor, este o metoda prin care ovocitele unei femei sunt recoltate, congelate si pastrate (crioprezervate) pentru